Jeździłeś do Józefowa kilka/kilkanaście lat temu? Działałeś przed laty w Szensztackiej Młodziezy Męskiej? Załóż konto i napisz PW do użytkownika Janek Engel, aby uzyskać dostęp do działu dla oldbojów.
17.30 Przygotowanie do Eucharystii; okazja do spowiedzi
18.00 Msza św. (diecezje Gliwicka i Opolska)
Kolacja:
20.30 Wieczór:
Prezentacje (multimedialne) z diecezji (6 minutowe)\
Echo z Sydney
Nieszpory, w kaplicy domowej
Rozjazd na noclegi;
Piątek, 29 sierpnia 2008, razem;
9.00 Jutrznia;
Śniadanie
10.15 Warsztaty,
* p. Jerzy Mika: „W wokół słowa PRZEKAŻCIE”
* Praca w grupach
13.00 Obiad;
15.00 Msza św. (diecezja Koszalińsko – Kołobrzeska)
Popołudnie zabaw integracyjnych:
* Styl konkurencji; podział wg 5 grup diecezji?
* Konkurencje: czekamy na propozycje…
Kolacja
Nabożeństwo
Wieczór otwartych świadectw: temat?
Kompleta przy sanktuarium i rozjazd na noclegi;
Sobota, 30 sierpnia 2008: osobno dziewczęta w Świdrze i chłopcy w Józefów;
9.00 Jutrznia;
Śniadanie
10.00 Zajęcia stanowe (linia: postać / osoba o. Założyciela – prorok)
13.00 Obiad w dla dziewcząt w Świdrze / chłopcy w Józefowie
Przejazd dziewcząt do Józefowa
14.30 Eucharystia, w Józefowie: Chłopcy
Wspólne zdjęcie
Wykład, s. Edyta
W grupach podsumowanie wg „Śladów Boga”
Agapa w Świdrze
Wolna scena
Ok. 22.15 Adoracja NS. i błogosławieństwo – spalenie wkładów do kapitału łask, Emiliana
Niedziela, 31 sierpnia 2008:
Eucharystia: diecezja Warszawsko – Praska
Rozesłanie: symbole … ?
Rozjazd
* Wskazania ogólne:
o Wprowadzamy talony na obiady: wypadki zjadania przez uczestników kilku porcji;
o Prośba o przesyłanie materiałów do prezentacji medialnych do końca miesiąca lipca;
o W przyszłym roku chcemy zorganizować grupę wolontariuszy
o Oferta jest adresowana do Młodych dorosłych
o Wolontariusze są zwolnieni z kosztów pobytu; we własnym zakresie opłacają koszty podróży
o Zgłoszenia chętnych osób prosimy zgłaszać do końca miesiąca czerwca
o Zgłoszenia wolontariuszy przyjmuje s. o. Wojtek (ogrochw@wa.onet.pl )
o Zadania dla grup wolontariuszy na FM:
o Grupa porządkowa;
o Grupa kulinarna;
o Recepcja;
o Sklepik;
o Odpowiedzialni za nagłośnienie;
o Konferansjerzy;
o Przygotowanie organizacyjne zabaw na popołudnie integracji;
o Grupa foto / press: dokumentowanie i wykonanie prezentacji o FM oraz wykonanie grupowego zdjęcia w Józefowie i Świdrze
o Zadania różne:
+ Zgłoszenia na FM ’08, przyjmuje s. Marcelina (s.marcelina@wp.pl),
Lista zgłoszeń elektronicznych powinna być zamknięta na cztery dni przed rozpoczęciem FM;
+ Wolna scena obsada: kto miałby się tym zająć?
+ Pomysły na popołudnie zabaw integracyjne – konkurencje;
* Przedłużenie festiwalu Młodzieży o jeden dzień
* Mimo deklaracji Centrali związanej z przedłużeniem trwania FM o jeden dzień Sekcja ds. Młodzieży postanowiła jednak pozostać przy dotychczasowym wymiarze trwania FM i nie przedłużać go. Powodem tej zmiany jest niewystarczający poziom angażowania się młodzieży w przeprowadzanie i realizację punktów programowych FM.
_________________ "Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone. Odmierzą wam bowiem taką miarą, jaką wy mierzycie" Łk 6, 37-38
Hmm fajny ale jestem za tym zeby masza była z soboty na Niedziel o 24 i od razu rozjazd do domu ... zeby nie było znow problemow dla naszej diecezji z dojazdem do domu:)
_________________ Smieja sie ze mnie bo jestem INNA, a ja smieje sie z NICH bo sa tacy sami:P
Zgłaszam wyraźną potrzebę znalezienia w grafiku czasu na MAFIĘ. Tak, żebyśmy mogli pograć z zacnymi niewiastami (mimo ich propagandy, że są zbyt niewinne na bycie członkiniami mafii, my spece wiemy swoje
No. Mam nadzieję, że nie pozostanę osamotniony
PS. Możemy w tym roku zabrać na festiwal rekwizyty i kostiumy jakieś, to wtedy gra będzie jeszcze bardziej emocjonująca
Zgłasza się przedstawicielka wyżej wymienionych niewiast Mafia obowiązkowo!
Oczywiście, że takie ulotne istoty jak my nie paramy się zajęciami tego typu, ale... zawsze jest ten pierwszy raz Poza tym w każdym tkwi to gangsterskie zacięcie
ellensil napisał/a:
PS. Możemy w tym roku zabrać na festiwal rekwizyty i kostiumy jakieś, to wtedy gra będzie jeszcze bardziej emocjonująca
np. czarne okulary Pruszków murowany!
_________________ Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
no no no - człowiek w końcu weźmie się za naukę przez kilka dni, a tu już takie zmiany.. super!
ale do rzeczy:
ellensil napisał/a:
Zgłaszam wyraźną potrzebę znalezienia w grafiku czasu na MAFIĘ.
Hmm, a w czym problem? Przecież
o.Wojtek napisał/a:
18.00 Msza św. (diecezje Gliwicka i Opolska)
Kolacja:
20.30 Wieczór
....
Piątek, 29 sierpnia 2008,
9.00 Jutrznia;
IMO od 20.30 do 9 rano to jest mnóstwo czasu!
Ale tak poważnie. Uważam, że mafia jest jedną z lepszych gier integracyjnych, do której potrzeba większej ilości osób. Wbrew pozorom nie wywołuje przemocy czy też raka i chorób serca, za to uczy obserwacji, myślenia i wyciągania wniosków.
Byłbym (bylibyśmy? ) zachwyceni, gdyby mafia znalazła się w oficjalnym programie lub chociażby w propozycjach do dyskusji razem z innymi zabawami. A ja już czuję, że jacyś chętni by się znaleźli...
Przy okazji pozwolę sobie przypomnieć moje propozycje, które kiedyś zamieściłem w wątku o zeszłorocznym FM:
Cytat:
Jak najbardziej jestem ZA festiwalem dla studentów! - obecnych i byłych. Jednak "nic bez Ciebie, nic bez nas". Studenci ubogacają i pomagają pozostałym, ale i młodsi dają coś z siebie. Dlatego rozdzielanie tych imprez nie jest dobrą opcją. Ja byłbym za tym, żeby nie tylko przedłużyć główny FM, ale dodać także kilka dni od razu po oficjalnym zakończeniu (odliczając pół dnia swoistego pożegnalnego zamętu) i ten właśnie czas traktować jako "studencki", poruszając odpowiednio inne tematy. Wszyscy zainteresowani są na miejscu, do ewentualnej kampanii wrześniowej jeszcze trochę czasu i dlatego proponowałbym takie właśnie rozwiązanie.
Kolejna myśl: wiadomo, że i tak zarywamy noce na festiwalach. Czy nie dałoby się w takim razie ogólnie zagospodarować kilku z nich, zwłaszcza jak nie dojdzie do przedłużenia FM?
Można na wesoło - czyli wspominana przeze mnie w innym wątku MAFIA. Pamiętam też taką grę terenową z jednej Pokusy, zwała się chyba guru (chodzi mi o tą, gdzie po zmroku biega się od punktu /latarka/ do punktu, zbierając znaczki, a z kompletem trzeba wrócić na miejsce startu. Oczywiście wszystko odbywa się z towarzystwem kilku "łowczych", których oddechy gracze czują na każdym kroku. Pechowi czują nawet więcej... W połączeniu z nadwiślańskim, mglistym krajobrazem i odpowiednim nastrojem, daje to naprawdę niezłą zabawę, czasem nawet na kilka (nocnych ) godzin!
Ale można też na poważnie, czyli np. całonocna adoracja NS. Na rekolekcjach rodzinnych pomysł przeszedł i jest praktykowany co roku. (Każda z rodzin wybiera sobie godzinę, w czasie której sanktuarium jest tylko dla niej. Jest to czas wyciszenia i naprawdę indywidualnego spotkania z Panem Jezusem, "skrytym w Hostii tej".) Ponieważ na FM przyjeżdżają różne, liczne osoby, to adorację można by było prowadzić przez kilka (wszystkie?) nocy. Dziewczyny w Świdrze, chłopaki w Józefowie. Chętni zapisywaliby się (w dowolnych grupach) na pasującą im noc + godzinę.
Nie wiem, jakie są techniczne możliwości przeprowadzenia takiej "akcji", jednak uważam, że pomysł jest wart przemyślenia...
To tyle co mi przyszło do głowy. Chociaż nie, jest jeszcze jedna sprawa. Ojcze, prosiłbym o odniesienie się w dowolnej formie do powyższych propozycji. Mówiąc najkrócej - między innymi z tego samego powodu, dla którego Ojciec prosi o nasze uwagi.
Liczę na owocną współpracę!
A właśnie, o. Wojtek napisał, żeby na jego pocztę kierować wszelkie pomysły. Ale skoro wątek już się jakoś rozkręcił na forum, to myślę, że wszystkie osoby, które są za wpisaniem mafii do oficjalnego rozkładu jazdy FM - mogą tutaj śmiało co nieco napisać. Z góry dziękuję!
Cały czas szczególnie zapraszamy niewiasty, co słusznie napisał Ellensil, jak przystało na porządnego prowadzącego.
emek, btw tych rekwizytów i kostiumów, to ograniczasz się do jakiejś konkretnej epoki, czy też Don Kichot będzie się prał z rycerzem Jedi?
I co w ogóle z jakimś festiwalowym kabaretem? (bo ktoś mi cały czas na maila nie odpowiedział ;P)
ellensil napisał/a:
Kasiu, pochodzisz jak widzę ze Słusznie Myślącej Rodziny
A pewnie, bystrzaku!
Hmm, skoro już żeśmy się spotkali w tak wspaniałym temacie tego wątku, to żeby nie było już żadnych wątpliwości: witaj na forum, Sis!
I tym rodzinno-mafijnym akcentem
_________________ Aure entuluva!
martusia_tm
Wysłany: 2008-04-09, 21:43
Ależ oczywiście, że MAFIA. Jakkolwiek się w nią gra:P hehe
Tymczasem, Jacku, czekam na inny wątek, bardzo interesujący zapewne nie tylko mnie...
_________________ anioły lepiej mi wychodzą od orzełków...
zawsze orzełki mi się rozanielą...:)
Ależ oczywiście, że MAFIA. Jakkolwiek się w nią gra:P hehe
No, i taka postawa zawierzenia i ufności mi się podoba - nie wiem, co będzie, ale się zgadzam!
Oj, Ellensilu, widzę że w autokarze czeka Cię ciężki kawałek chleba...
martusia_tm napisał/a:
Tymczasem, Jacku, czekam na inny wątek, bardzo interesujący zapewne nie tylko mnie...
Wysłany: 2008-05-26, 20:40 Re: Festiwal Młodzieży Szensztackiej 2008 - program roboczy
Cytat:
* Przedłużenie festiwalu Młodzieży o jeden dzień
* Mimo deklaracji Centrali związanej z przedłużeniem trwania FM o jeden dzień Sekcja ds. Młodzieży postanowiła jednak pozostać przy dotychczasowym wymiarze trwania FM i nie przedłużać go. Powodem tej zmiany jest niewystarczający poziom angażowania się młodzieży w przeprowadzanie i realizację punktów programowych FM.
Oj bo będzie foch.... Ja się nie angażuję?? dobra dopiero teraz zobaczycie co znaczy się nie angażować....Ale tak serio ja niestety raczej nie będę mogła przyjechać na FM w tym roku z powodów znanych pewnie niektórym osobom.... życzę wam miłej zabawy... nie zgrzejcie się za bardzo.... Emku dopilnuj co by Kabaretowa Liga FMu nie straciła swojego dowcipu beze mnie i co by byli jeszcze lepsi niż w zeszłym roku..... ah i nie zapomnijcie nagrać wszystkiego na kamerę.... Jury w osobie mojej i mojej i mojej i ewentualnie mojej siostry chętnie oceni mam nadzieje wysoko Dowcip naszej wspaniałej młodzieży Szensztackiej
POZDRAWIAM Jaguś
_________________ "Z kobietami ciężko, ale bez nich jeszcze gorzej"
Festiwal zbliża się wielkimi krokami. A Boga wielbi się również śpiewem. Mam zatem parę uwag dotyczących strony muzycznej Festiwalu Młodzieży AD 2008.
1. Siostra Michalina, jako głównodowodząca naszego muzycznego zawodzenia dała mi autoryzację do oficjalnego zaproszenia do zespołu:
a.perkusji (nie wierzę, by w kręgach szensztackich nie było żadnego perkusisty/perkusistki). Jak jest perkusja, całe granie nabiera od razu innego kształtu. Popytajcie się również znajomych perkusistów, czy by nie chcieli przyjechać na Festiwal...
b.instrumentów smyczkowych (skrzypce/wiolonczela) – tutaj apel przede wszystkim do dziewczyn, z tego co pamiętam, z Opola ;-)
c.gitary basowej (wiem, że dwa lata temu pojawiła się gitarzystka z gitarą basową – cieszyłbym się bardzo, gdyby w tym roku też była obecna jakaś gitara basowa)
2.Moim wielkim marzeniem byłoby, gdyby na FM pojawiły się również:
a.instrumenty dęte (trąbka/saksofon itp.)
b.gitara elektryczna. Świetną sprawą byłby również ktoś grający na gitarze elektrycznej, kto mógłby improwizować/przygotować czasem jakieś wstawki/przewieszki/sola/wstępy do piosenek.
3.Trzeba mieć też oczywiście ludzi do śpiewania ;-) Choć wiem, że część ludzi przybędzie od s. Michaliny z Opola, wiem, że część scholi rekrutowała się z Bydgoszczy/Koszalina i innych miejsc Polski – szczerze i serdecznie zapraszam do śpiewania w scholi... Zawsze brakuje mężczyzn, więc co bardziej śpiewających facetów również bardzo serdecznie zapraszam.
Niestety nie będziemy (schola) mogli się spotkać przed Festiwalem, więc z piosenkami i aranżacjami (o ile takowe będą :-) ) zaznajomimy się raczej dopiero po rozpoczęciu. (Oczywiście pomijając ludzi od s. Michaliny, wcześniej wtajemniczonych)
I to by było chyba na tyle.
Pokój wszystkim muzycznym! ;-)
_________________ Asperges me hyssopo, et mundabor; lavabis me, et super nivem dealbabor.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum